Karadeniz’de barınma sorunu kadın itfaiyecilere engel oldu!
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlar itfaiye teşkilatlarında aktif görev alıyorlar. Öyle ki yangına giden kadın itfaiyeci sayısı azımsanmayacak kadar çok. Ancak, Karadeniz’deki belediyelerin bünyesindeki İtfaiye Teşkilatlarında ne aktif ne pasif kadın itfaiyeci bulunmamaktadır.
Türkiye’de son yıllarda kadınlar itfaiyeci olarak birçok bölgede aktif görev alıyorlar. Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Antalya, Mersin ve daha birçok itfaiye teşkilatında yer alıyorlar. Gerek yangınlara gerek trafik kazalarına gerek arama kurtarma çalışmalarına giderlerken Karadeniz bölgesinde kadın itfaiyecilerin sayıları yok denecek kadar azdır. Gerekçe olarak 24/48 saat mesaisinden ve görev yapmaya uygun fiziksel mekân sıkıntısından kaynaklandığı vurgulanıyor.
Konuyla ilgili görüşleri alınan Giresun İtfaiye Müdürü Ali Yıldız’a göre, Karadeniz’de kadın itfaiyecilerin az olmasının sebebini itfaiye binalarının kadınsızlaştırılmasına bağladı. 24/48 saat bir kadın itfaiyecinin barınmasına uygun bir binaya sahip olmadıklarını belirtti. Kadınları düşünerek itfaiye binaları inşa edilmediği, şu an bulundukları binanın kadınlara uygun olmadığı için alım yapamadıklarını belirtti. Karadeniz’in genelinde altyapı sorunu olduğu ve bu sorunun kadın itfaiyecileri etkilediğine değindi.
Yıldız, Büyük şehirlerdeki sistemin Karadeniz bölgesinden farklı olduğunu söyleyerek, “bizler her türlü olaya gidiyoruz. Büyük şehirler böyle değil. Farklı olaylara farklı gruplar gider, bu da Karadeniz’de kadın itfaiyecinin az olmasının sebebi olabildiğini söyledi”.
“Nene Hatunların olduğu topraklarda da kadın itfaiyeci olabilir”
Kurtuluş savaşında Erzurumlu Nene Hatun, Giresunlu İğneli Pembe Hatun gibi kadınların var olduğu bu ülkede neden kadın itfaiyeciler olmasın diyen Giresun İtfaiye Çavuşu Halil Kayhan, “Karadeniz insanı geleneklerine bağlı, . Kesinlikle kadın itfaiyeciler olmalı. Kadın stajyer öğrencilerimiz var ve burada bütün gün eğitim görüyorlar. 24 saat kalmak isteyen kadın stajyerler burada kalamıyorlar çünkü bina fiziki olarak yeterli değil. Şuan ki kaldığımız binada kadın itfaiyeciler kalamaz çünkü onlara göre dizayn edilmemiş. Binayı çizen mimar kadınlara yatak odası, banyo, lavabo yapalım dememiş. Sabah saat 8’de gelen diğer günün 8’in de çıkıyor bu saat aralığında istirahat ediyor ya da yangından geliyor duş alması gerek, duş yerlerin ayrı olması gerekiyor, şu an ki binamız bu şartlara uygun değil. Karadeniz’in birçok itfaiye müdürlüklerinde böyle sorun var. Bu sorunlarda kadın itfaiyecinin az olmasına sebep oluyor” dedi.
“Kadın itfaiyeci sayıları artmalıdır”
Kadınlar açısından bakıldığında itfaiyeciliğin ülkemizde yeni gündeme girdiğini belirten, Espiye Meslek Yüksek Okulu Sivil Savunma ve İtfaiyecilik 2. Sınıf öğrencisi Melisa Kılıç, “Yeni gündem olan bir meslek belki bu taraftakilere yabancı olabilir. Ama temel sorunun barınma ve alım olduğunu düşünüyorum. Karadeniz bölgesinde de alım ve barınma sorunu yüzünden kadın itfaiyeciler azınlıkta. Giresun da iş alımı olursa hemen başvuru yaparım. Kadınlar için sınavın ya da parkurların sorun olduğunu düşünmüyorum yani benim için sorun olmadı. Staj süreci içerisinde 24 saat görevde kalmak istiyorum ancak amirlerim binanın fiziki eksikleri nedeniyle kalamayacağımı söyledi. Kesinlikle Karadeniz’de görev yapmak istiyorum tabi barınma ve alım sorunları çözülürse, umarım bu sorunlara çözüm üretilir” sözünü ekledi.
Haber: Ayfer TUNÇDEDE